Martı Yayınları’ndan çıkan Şiddletli Hazlar serisiyle tanıdığımız Chole Gong’un yeni kitabı Immortal Longings, 18 Temmuz’da raflardaki yerini aldı. Biz de bu çok merak edilen kitapla ilgili bilmeniz gerekenleri derledik. İyi okumalar!
Shangai’ya Veda
Şiddetli Hazlar serisinin sevilen yazarı Choe Gong, ikisi novella olmak üzere, bu dünyada geçen beş kitap yazdı. Şiddetli Hazlar’da, Romeo ve Juliet’in destansı hikâyesine yeni bir bakış açısı getirdi. Bu romanda, 1927 yılının Shangai’ya gidiyor ve suç çeteleri arasındaki azılı rekabetin bu karakterler üzerindeki etkilerini okuyoruz. Söz konusu çeteler arasında yüz yıllardır süre gelen bir iktidar kavgası yaşanıyor. Bu kavganın merkezinde ise Kızıl Çete ve Beyaz Çiçekler çetelerini görüyoruz. Ana karakterlerle de tam bu noktada yolumuz kesişiyor: On sekiz yaşındaki Juliette Cai Kızıl Çete’nin, Roma Montagov ise Beyaz Çiçekler’in varisi. Serinin ikinci kitabında ise ortak bir düşmana karşı savaşan ikilinin keyifli ve karanlık macerasına konuk oluyoruz.
Başında ikileme olarak planlanan bu seriye daha sonrasında bir novella yazıldı. Last Violent Call isimli bu hikâyede serinin sevilen karakterlerin kitaptaki olayların ardından nasıl bir hayat sürdürdüğünü öğrenme şansı elde ettik. Chole Gong, hayranlarını şaşırtarak seriyi burada bitirmedi. Novella ile aynı yıl çıkan Foul Lady Fortune ile bu dünyaya bir kez daha döndü. Şiddetli Sonlar’da yaşananlardan dört yıl sonrasını anlatan bu kitap, aslında bir yan seri. Bu kitapta serinin karakterlerinden Rosalind’in yaşadıklarını okuyoruz. İki kitaptan oluşacak bu serinin devam kitabı 26 Eylül’de yayımlanacak. Böylelikle yazarın Secret Shangai isimli serisi son bulmuş olacak. En azından şimdilik.
Yine ve Yeniden Shakespeare
Şiddetli Hazlar’ın bir Romeo ve Juliet retellingi olduğunu hepimiz biliyoruz. Yine aynı evrende geçen Foul Lady Fortune ise Shakespeare’in Nasıl Hoşunuza Gidiyorsa isimli oyunundan uyarlandı. Gong’un romanları ve Shakespeare’in oyunları arasındaki bağlantılar yok denebilecek kadar az. Yazar, bu ünlü oyunların temalarını alıp bunları kendi romanlarına uyarlıyor.
Bu durum bir süre daha devam edecekmiş gibi duruyor. Çünkü Chloe Gong yeni kitabı Immortal Longins’te bir kez daha Shakespeare kitaplığına konuk oluyor. Roman, Antonius ve Kleopatra isimli eserin yeniden anlatımı. Bir trajedi olan bu eser, isminden de anlaşılacağı üzere ikili arasındaki ilişkiyi konu alıyor. Ceasar’ın ölümünden sonra Roma’nın yönetimini Üçlü lakaplı; Marcus Antonius, Oktaviyus Caesar ve Aemilius Lepidus idare ediyor. Mısır kraliçesi Kleopatra’ya delicesine aşık olan Antonius devlet işleriyle ilgilenmemeye başlıyor. Biz de Antonius’un Roma’nın iç sıkıntıları ve Kleopatra’nın istekleri arasında gidip gelmesini okuyor ve bu tarihi döneme tanıklık ediyoruz. Oldukça zengin bir politik okuma sunan bu metin birçok kez beyazperdeye uyarlandı. Peki Immortal Longings bu oyunun ne kadarını kapsıyor?
Üç Kitaplık Bir Macera
Immortal Longings, Flesh and False Gods isimli serinin ilk kitabı. Seri şimdilik üç kitaptan oluşacak. Kitap, Call isimli bir prensesin monarşiyi devirmeye çalışmasını konu alıyor. Her yıl Talin krallığındaki binlerce kişi, sarayın ev sahipliği yaptığı bir dizi oyuna katılmak için krallığın başkenti ikiz şehirler San-Er’e akın ediyor. Bu kimselerin bazıları yarışmaları izlemeye gelirken bir kısmı da San-Er’deki rakipleriyle ölümüne savaşarak akıl almaz zenginlikler kazanmak istiyor. Kitabın ana karakteri Er Prenses Calla’nın bütün ailesi beş yıl önceki bir katliamda öldürülüyor. Bu olayın suçlusu olan Calla, San kralının askerleri tarafından tanınmadan görevini bitirmeyi ve monarşiyi devirmeyi planlıyor. Calla’nın amcası her yıl oyun bitiminde galibi selamlıyor. Calla da eğer yarışmayı kazanabilirse amcasını öldürebileceğini düşünüyor.
Bu noktada hikâyeye sürgündeki eski bir aristokrat olan Anton Masuka giriyor. Çocukluk aşkı, saraydan sürüldüklerinden beri komada olan Anton, onu hayatta tutabilmek için derin bir borca batıyor. Oyun gereği kişilerin bir bedenden diğerine atlaması gerekiyor. Krallığın en iyi atlayıcılarından biri olan Anton, oyunu kazanıp borcunu ödemeyi planlıyor. Calla planını hayata geçirmeye çalışırken hem Anton’dan hem de Kral Kasa’nın evlatlık oğlu August’tan yardım alıyor. Fakat üç karakterin de birbirinden farklı amaçları var. Biz de Calla’nın bir yandan planını gerçekleştirmeye çalışmasını diğer yandan da Anton ile arasında yaşananları anlamaya çalışmasını okuyoruz.
Yazardan Notlar
Yazarın önceki kitapları genç yetişkin kategorisinde yayımlanmıştı. Fakat Immortal Longings yetişkin etiketiyle raflarda yerini aldı. Yazar Chloe Gong bu durumla ilgili “Genç yetişkinden, yetişkine geçtim çünkü aynı deneyimi ben de yaşadım. Bu kitabı üniversitenin son yılında yazdım ve 20’li yaşlardaki karakterlerin bu kanlı oyunda yaşadıklarını anlatmak istedim.”
Yazar yine aynı röportajında sürekli Shakespeare retellingleri yazması hakkında şunları söylüyor: “Shakespeare bence çok büyüleyici bir yazar. Eserlerinin bu kadar uzun bir süre boyunca konuşulması tesadüfi değil. Üniversitede Antonius ve Kleopatra üzerine bir ders almıştım. Karakterlerin ve hikâyenin yazılış şekli, dokunduğu noktalar beni çok etkilemişti.”
Olayların geçtiği San-Er şehri, Hong Kong’un ünlü Kowloon Duvar Şehri’nden (Kowloon Walled City) ilham alınarak oluşturulmuş. İlk önce Çin askeri birliği için inşa edilen şehir, daha sonrasında yerleşim geri olarak kullanılmaya başlandı. Binalarla örülen bu şehir taliye edilmeden önce yaklaşık elli bin insana ev sahipliği yapıyordu. Şimdi ise park ve müze olarak kullanılıyor. Yazar neden bu şehirden esinlendiğini şu şekilde anlatıyor: “Şehrin hikâyesiyle Vikipedi’de dolaşırken karşılaştım. Son Hong Kong ziyaretimde de parkı görmeye gittim. Kendi hikâyesi olan gerçekdışı bir yerdi. Böyle bir fantastik hikâyede şehre yeniden hayat vermek oldukça ilginç bir deneyimdi.”
Yazının sonuna geldik. Yazarın yeni kitabı için heyecanlı mısınız? Sizce Chloe Gong bir sonraki romanında hangi Shakespeare oyununu konu alacak? Kitapla ilgili düşüncelerinizi yorum olarak yazmayı unutmayın!
Kapak görselindeki çizim Sara Mirza’ya aittir.
Ama fakat ancak. Çünkü ve ya da. Ancak ve ancak. Lakin ve. Ya da ile de. Çünkü fakat. Ama fakat ancak. Çünkü ve ya da. Ancak ve ancak. Lakin ve. Ya da ile de. Çünkü fakat. Ama fakat ancak. Çünkü ve ya da. Ancak ve ancak. Lakin ve. Ya da ile de. Çünkü fakat. Ama fakat ancak. Çünkü ve ya da. Ancak ve ancak. Lakin ve. Ya da ile de. Çünkü fakat.
Beğenebileceğiniz diğer yazılarımız:
Yazıyı burada paylaş: