Bu yoğun gündemden kaçmak için birçoğumuz kendini kitap okumaya verdi. Biz de sizler için okuru yormayacak türlerden biri olan aşk kitapları için bir önerisi listesi hazırlamak istedik. Ekibimizden Elif İdil Adalı, Nazlı Sağlam ve Tuva Sertel de sizler için bu yazıda favori aşk kitaplarından bahsetti. İyi okumalar!
İspanyol Aşk Aldatmacası (İspanyol Aşk Aldatmacası #1) – Elena Armas
Kitabın ana karakteri Catalina’nın ablasının düğünü için İspanya’ya dönmesi gerekiyor. Fakat eski sevgilisinin nişanlandığını duyunca kendisine hakim olamayan Catalina bir sevgilisi olduğunu ağzından kaçırıyor. Tek sorun ise sevgilisinin olmaması. Bu yüzden de karakter bir ay içerisinde sevgilisiymiş gibi rol yapacak birini bulmak zorunda kalıyor. Yakışıklı ama küstah iş arkadaşı Aaron Blackford sevgilisi rolünü üstlenebileceğini söylediğinde ise kabul etmek aklının ucundan bile geçmiyor. Tabi ki tek seçeneğinin Aaron olduğunu kabullenene kadar…
Elif İdil diyor ki: Bence İspanyol Aşk Aldatmacası okurken insanı iyi hissettiren romanlardan biri. Kitabı okumamın üzerinden aylar geçmesine rağmen hala ne zaman modum düşse İspanyol Aşk Aldatmacası okumak istiyorum. Normalde bu tarz kitapları okurken “Yeter artık âşık olun!” derdim. Fakat ikilinin arasındaki kıvılcım biraz geç alevlenmesine rağmen bu kitabı okurken aklımdan hiç böyle bir şey geçmedi. Çünkü Catalina da Aaron da kendilerini okutan karakterlerdi. Yazarın gerçekten akıcı ve insanın içini ısıtan bir anlatımı var.
Ölüyordum, Geçerken Uğradım – Can Gürses
Ölüyordum, Geçerken Uğradım; bir ayrılık süreci sonrası kavuşmuş aşıklar Nafiz ve Mahur’u anlatıyor. Kitap için 1932’den başlayıp 2010’lara kadar uzanan bir Türkiye özeti de denebilir aslında. Nafiz sanatçı ruhlu ve evden asla çıkmıyor. Mahur ise sürekli İstanbul’u geziyor ve Mahur gezdikçe ülkenin sosyolojik, kültürel yapısındaki değişimi de görüyoruz. Kitabın Mahur ve Nafiz dışında bir ana karakteri daha var: İstanbul.
Tuva diyor ki: Ölüyordum, Geçerken Uğradım tavsiye etmekten asla vazgeçmeyeceğim bir aşk kitabı. Kitapta Nafiz ve Mahur’un ilişkisiyle aşkın hem gerçek, saf ve nasıl zor bir duygu olduğunu hem de Türkiye’nin 1930’lardan 2010’lara kadar geçirdiği değişimin harika bir özetini okuyoruz. Bu saf aşkı anlatan kitabın en sevdiğim aşk kitapları arasında olma sebebi İstanbul’a ve tarihine olan aşkım olabilir. İstanbul’un geçmişten günümüze değişimini ve aşkı harmanlayan bu kitabı çok seviyorum.
aşk kitapları
Akıl ve Tutku – Jane Austen
Jane Austen, Aşk ve Gurur’dan dolayı herkes tarafından bilinen bir yazar ama okurlar genelde Akıl ve Tutku kitabından pek bahsetmiyor. Akıl ve Tutku, yazarın ilk romanı, aşka bakış açısını gördüğümüz ilk edebi metin. Romanda Elinor ve Marianne adında iki kız kardeşin hayatı, karakterleri üzerinden işleniyor. Elinor aklının götürdüğü yere gitmeye inanan, içine kapanık ve daha kendi halinde bir karakter. Kız kardeşi Marianne ise heyecanlı, tutkulu ve içi içine sığmayan biri. Kitap boyunca bu iki kız kardeşin akıl ve tutkunun hayatlarına olan etkisini okuyoruz.
Nazlı diyor ki: Akıl ve Tutku okuduğum ilk Jane Austen romanıydı ve sonrasında Gurur ve Önyargı’yı okuduğumda yazarı daha çok anladığımı hissettirmişti. Akıl ve Tutku bana aşk, tutku, akıl ve sağduyulu olmak hakkında fikirler veren ilk kitaptı. Bu yüzden yeri bende ayrı olarak kalacak. Gurur ve Önyargı’yı seven her okurun Akıl ve Tutku’ya bir şans vermesi gerektiğine inanıyorum.
Yakut Kırmızı (Aşk Tüm Zamanların İçinden Geçer #1) – Kerstin Gier
Montrose ve Villers ailelerinin bir sırrı var: Bu ailenin üyeleri zaman yolculuğu yapabiliyor. Fakat iki ailede de bu gene sahip yalnızca 13 kişi olabilir. Herkes zaman yolculuğu genine sahip olan son Montrose’un Charlotte olacağını düşünüyor. Lakin işler hiç de planlandığı gibi gitmiyor. Çünkü ailenin diğer üyesi Gwendolyn kontrolsüz bir zaman sıçraması yapınca bu genin ona geçtiği anlaşılıyor. Fakat Gwen, kuzeni Charlotte’un aksine ne ailenin büyük sırrından haberdardı ne de zaman yolculuğuyla ilgili eğitim aldı. Üstüne üstlük Gwendolyn daha yaşadıklarının şokundan sıyrılamadan kendisini Gideon Villers’la birlikte zaman yolculukları yaparken buluyor.
Elif İdil diyor ki: Kerstin Gier’in yazım dili gerçekten sürükleyici. Olay örgüsü kesintisiz ama okuyucuyu boğmayan bir şekilde ilerliyor. Ana karakterlerin arasındaki uyum da kitabı daha eğlenceli yapıyor. Ayrıca kitapları beğenirseniz filmlerini de izleyebilirsiniz. Seçilmiş kişi, zaman yolculuğu ve düşmandan aşka konularını seviyorsanız bu okurken keyif alacağınızı düşünüyorum.
aşk kitapları
Sputnik Sevgilim – Haruki Murakami
Paralel evrenler konusunu harika bir şekilde ele aldığını düşündüğüm Murakami, Sputnik Sevgilim’de K. isimli ana karakterin Sumire’ye olan aşkını konu alıyor. K. Japonya’da yaşarken Sumire ise Myu ile birlikte bir Yunan adasında tatilde. Fakat bir süre sonra Sumire ortadan kayboluyor ve Murakami evreni kendini gösteriyor.
Tuva diyor ki: Bu kitabın en sevdiğim aşk kitapları arasında olmasının sebebi aslında tekinsiz ve tuhaf bir aşkı konu alması. Tuhaf aşkları konu alan romanlar hem ilgimi çekiyor hem de insan ilişkilerine farklı açıdan bakmamı sağlıyor. K., Sumire’nin kaybolmasına rağmen onunla hep iletişim kurmaya çabalıyor ve asla vazgeçmiyor. Onun dışında kitapta yer alan queer ögeler de aşkın farklı yanlarını öne sürmesi açısından güzel.
Josh ve Hazel’ın Sevgili Olmama Rehberi – Christina Lauren
Josh ve Hazel’ın Sevgili Olmama Rehberi, okuduğum ilk Christina Lauren kitabı-hatta ilk romantik komedilerden biri. Fazlasıyla çılgın, cıvıl cıvıl ve eğlenceli bir kadın olan Hazel, üniversitede Josh adında bir çocuktan hoşlanıyor. Ancak Hazel Josh’un ayakkabısına kustuğunda her şey bir hoşlantı ile sınırlı kalıyor. Yıllar sonra ise Hazel, en yakın arkadaşının abisinin Josh olduğunu öğreniyor. Josh tekrar hayatına girdiğinde ikilinin bir süre arkadaş olma çabalarını okuyoruz.
Nazlı diyor ki: Josh ve Hazel’ın Sevgili Olmama Rehberi’ni çok sevme sebebim, arkadaşlıktan aşka klişesine olan önyargımı kırması oldu. Karakterlerin önce arkadaş olduğu, daha sonra bu arkadaşlığın yerini aşka bıraktığı kitaplardan pek hoşlanmıyordum. Ama Josh ve Hazel arasında bu o kadar doğal ve eğlenceli ilerledi ki, arkadaşlığın aşka dönüşmesini keyifle okudum. Üstelik yazarların dili çok akıcıydı, karakterlerin arkadaşlığına mizah çok güzel yerleştirilmişti. Romantik komedi severlerin Josh ve Hazel’ı okurken çok keyifli zaman geçirebileceğini düşünüyorum.
Yazının sonuna geldik. Ekibimizden İdil, Tuva ve Nazlı’ya önerileri için teşekkür ediyoruz. Listedeki kitapların hangilerini okudunuz? Siz olsanız bu listeye hangi kitapları eklerdiniz? Yorumlarınızı bekliyoruz.
Beğenebileceğiniz diğer yazılarımız:
aşk kitapları
Yazıyı burada paylaş: