Karşılaştırma Dosyaları Bölüm 13: Daisy Jones and The Six
Merhaba sevgili okur. Hepimizin heyecanla beklediği Daisy Jones and The Six’in tüm bölümleri geçtiğimiz perşembe itibariyle yayımlandı. On bölümlük bu dizi, bildiğiniz üzere Taylor Jenkins Reid’in aynı isimli romanından uyarlandı. Dizi, kitaptan ayrışan bazı noktalarıyla kimi izleyiciyi hayal kırıklığına uğratsa da büyük bir çoğunluğun da beğenisini kazanmayı başardı. daisy jones and the six
Daisy Jones and The Six, son yılların en heyecanla beklenen uyarlamalarından birisiydi. Ben de bu yazıda sizlerle dizi ile kitap arasındaki farklılıkları ve yorumlarımı paylaşacağım. Yalnız dikkat, bu yazı bir karşılaştırma yazısı olduğu için spoiler içerecektir. Diziden bi’ haberseniz fragmanını buraya tıklayarak izleyebilirsiniz.
Başlangıç: The Six ve Daisy Jones
Taylor Jenkins Reid’in röportaj şeklinde okura sunduğu kitap, ekrana da aynı şekilde uyarlandı. 70’li yıllara damga vuran ve listeleri altüst eden Daisy Jones and The Six’in dağılmasından yıllar sonra grup üyeleri ilk kez kameranın karşısına çıkıp neler yaşandığını anlatıyorlar. Burada karşılaştığımız ilk farklılık, zaman farkı. Röportaj kitapta grubun olaylı dağılışından yaklaşık kırk yıl sonra yaşanırken, dizide ise yirmi yıllık bir zaman farkı var. Ancak bence bu isabetli bir karar olmuş. Aksi halde olay oyuncu değişikliğine kadar gidebilirdi.
İlk üç bölümde Daisy Jones’un müzik endüstrisine girişini ve The Six grubunun ortaya çıkışını izliyoruz. Öncelikle The Six grubu ve Camila’dan başlayalım. Camila ve Billy’nin tanışması kitapta bir düğünde yaşanıyor. Billy ve grup düğünde çalarken Camila da garsonluk yapıyorlar. Dizide ise ikilinin bir çamaşırhanede tanıştığını görüyoruz. Ayrıca The Six grubu Los Angeles’a taşınmaya karar verdiğin kitapta Camila Billy’den ayrılıyor. Dizide ise o da ekiple birlikte LA’e gidiyor. Grubu bir arada tutan yapı taşlarından biri olan Teddy’nin hikâyesi de değiştirilmiş. Kitapta Teddy ile The Six’in yolu bin konser esnasında kesişiyor. Dizide ise Billy, benzincide tesadüf eseri Teddy’ye rastlıyor ve kartvizitini alıyor. Bu sayede Teddy’ye kendilerini dinlettirerek dikkatini çekmeyi başarıyorlar.
daisy jones and the six
Gelelim Daisy’nin gruba katılmasına. Kitapta Daisy gruba katılmadan önce First adında bir albüm çıkarıyor ki bu süreç oldukça sancılı ilerliyor. Dizide ise Teddy, Honeycomb’u Daisy’ye getiriyor ve ona bu şarkıyla ne yapardın diye soruyor. Ardından Daisy ve Billy birlikte stüdyoya giriyorlar. İkilinin dizide de iyi bir başlangıç yaptığı söylenemez.1 Ancak Dasiy’nin gruba katılma süreci dizide bir tık daha farklı işlenmiş. Billy kitapta da dizide de Daisy’nin gruba katılmasını istemiyor. Fakat dizide Camila bir parti düzenleyip Daisy’i de davet ediyor. Daisy ve Billy ikilisi partide de tartışsa da Camila arabuluculuk yapıp ortamı yumuşatıyor. Böylece karakter Daisy’nin gruba katılmasında önemli bir rol oynadı. Kitaba döndüğümüzde ise Camila’nın grup üzerinde bu kadar büyük bir rolü olmadığını görüyoruz ki bu da beni diğer konuya getiriyor.
Editör notu 1: Aman kimse Blly’nin üzerine gölge düşürmesin.
Karakterlerde Yapılan Değişiklikler
Benim ve tabii ki herkesin en çok dikkatini çeken noktalardan birisi grubun üyelerindeki değişiklikler oldu. Öncelikle The Six grubundan Pete Loving dizide yer almıyor. Bunun yerine karakter Vietnam Savaşı’nda ölen Chuck Williams ile birleştiriliyor. Chuck Loving isimli bu karakter Vietnam’a gidip ölmüyor. Grubun geleceği olmayacağını düşündüğü için sessizce gruptan ayrılıyor. Peki grupta sadece beş kişi varken grubun adı neden mi The Six? Çünkü üyeler “The Six”in, “The Five”tan daha havalı olduğunda karar veriyor. Ayrıca Camila’yı altıncı onursal üye olarak gruba kabul ediyorlar. Bunun biraz garip bir değişiklik olduğunu itiraf ediyorum ama muhtemelen kitapta da oldukça sessiz olan Pete’in dizide yer kaplamasını istemediler… Bugün dizide kendine yer bulamayan Pete olarak dünyaya gelmediğiniz için ne yaptınız?
Dizide diğer farklılık ise Karen’ın grupla tanışması. Kitapta bir yanlış anlaşılma sonucu Karen, “Karen Karen” olarak anılırken dizide bu sahne pas geçilmiş. Açıkçası ben bu yanlış anlaşılmayı dizide de görmek isterdim. Oldukça tatlı bir detaydı. Bunun yanında Karen, İngiliz bir karakter olarak karşımıza çıkıyor. Karen benim kitapta favori karakterlerimden birisiydi. Aynı şekilde dizide de hem karakteri hem de onu canlandıran oyuncuyu çok sevdim.
Dizinin yaptığı bir diğer değişiklik ise Daisy’nin adıyla ilgili. Diziye göre Daisy Jones’un gerçek adı Daisy değil Margaret. Kitapta böyle bir detay yok. Bununla birlikte kitapta sürekli kalıplara sığmayı reddeden ve çıplak ayakta ortalıkta dolaşan Daisy’i dizide göremiyoruz. Bununla birlikte kitapta zaman zaman karşılaştığımız Simone’un rolü dizide daha önemli bir hale getirilmiş. Dasiy’le bir partide tanışan ve daha sonra ev arkadaşı olan Simone, normalde Daisy’den büyük. Fakat dizide ikilinin yaşı birbirine yakınlaştırılmış.
Billy, Daisy ve Camila ✨Kocaman Bir Aile ✨
Gelelim beni paramparça eden Billy, Daisy ve Camila arasındaki ilişki durumuna. Kitabı okurken Daisy ve Billy’nin arasındaki çekim, ikisinin de paramparça olması ama bir noktada hayatlarına devam etmek için mücadeleleri, içsel savaşları beni oldukça etkilemişti. Fakat hiçbirimiz Billy’den ölesiyle nefret etmiyorduk.2 Çünkü Billy Daisy’leyken her ne sebeple olursa olsun Camila’ya ihanet etmiyordu (en azından fiziksel olarak). Dizide ise Billy ve Daisy’nin hikâyesinin değiştireceğini az çok tahmin ediyordum. Çünkü tabii ki de her şeyi yaralayıcı biçimde daha da dramatize etmek zorundalardı.
Editör notu 2: Şahsen ben ediyordum çünkü Billy’e göre dünya onun etrafında dönüyor. :((
Kitapta Daisy ve Billy arasında minik yakınlaşmalar olsa da Billy herhangi bir şey yaşanmasını engelliyordu. Dizide ise bu sınırı aşıyorlar ve öpüşüyorlar. Hem de iki kez. Böyle bir değişikliğe giderek Billy karakterine büyük bir zarar verdiklerini düşünüyorum. Kitapta bu yönden karakterle empati kurmak daha kolaydı. Yaşadıkları içsel savaşı daha içten hissediyordum ve onları anlayabiliyordum (en azından deneyebiliyordum). Billy ve Camila’nın hiçbir zaman harika bir ilişkisi yoktu ancak dizide ikiliyi her açıdan baltalamışlar.
daisy jones and the six
Daha dramatize ettikleri bir diğer sahne ise Daisy’nin aşırı doz aldığı sahneydi. Kitapta Daisy aşırı doz alıyor ve neredeyse ölecek duruma geliyordu. Nicky ise Daisy’yi duşa sokuyordu. Bu noktada Daisy bir farkındalık yaşıyor ve Nicky’yi terk ediyordu. Çünkü Daisy kendine gelince Nicky’nin ne kadar korktuğunu görüyor ve bu kadar korkmasına rağmen tek yaptığı şeyin onu duşa sokmak olmasından rahatsızlık duyuyordu. Dizide ise Daisy’yi bulan Billy oluyor. Daisy karakterini canlandıran Riley Keough bu sahneyi şu şekilde yorumluyor: “Bu değişikliği sevdim. Billy’nin Daisy’yi bulmasının ve Daisy’nin o anda yanında olanın Nicky değil Billy olduğunu öğrenmesinin çok duygusal olduğunu düşündüm. Bu, birbirlerine söyleyemedikleri pek çok şeyi söylüyor. Billy’nin Daisy’ye söyleyemediği.”
Gelelim dizide atlanan en önemli sahnelerden birisine. Kitabın sonlarına doğru Camila ve Daisy’nin yüzleştiği bir sahne vardı. Daisy Chicago’daki son konserlerinin ardından Camila’yla karşı karşıya geliyordu ve Camila, Daisy’ye Billy’nin onu asla terk etmeyeceğini söylüyordu. Camila’nın isteği üzerine Daisy kendi iradesiyle gruptan ayrılıyor ve böylece Daisy’nin gruptaki hikâyesi sona eriyordu. Ancak dizide bunu Daisy’ye gruptan ayrılması gerektiğini söyleyen kişi Simone. Daisy ve Camilla’nın yüzleşmesi ise yer almıyor. Şahsen ben bu sahneyi görmek isterdim çünkü en can alıcı ve önemli sahnelerden birisiydi.
Dizinin Diğer Çiftleri
Camila kitapta Billy’e oldukça sadıktı. Camila’nın sadakatsizliğine dair okuduğumuz tek ayrıntı liseden eski bir arkadaşıyla saatlerce yediği öğle yemeğiydi. Camila dizide ise Camila kendi içsel durumunun ve arzularının daha çok farkında olan bir karakter karşımıza çıkıyor. Ayrıca Eddie’nin Camila’ya olan ilgisi oldukça ciddi bir şekilde işlenmiş. Dizide Camila yalnız bir gece geçirmek için dışarı çıkıyor ve bir çatıdaki barda Eddie ile karşılaşıyor. Neler yaşandığını tam olarak bilmesek de Camila’nın Billy’yi aldattığı imasını alıyoruz. Bu hikâye kitapta yer almıyor. Kitapta zaten Billy’ye karşı oldukça sinirli olan Eddie, dizide bu yeni olay ile daha da dolu ve öfkeli bir karaktere dönüşüyor.
Dizideki bir diğer çift ise Karen ve Graham. İtiraf edin, kitabı sevmenizin sebeplerinden birisi de Karen ve Graham’ın hikâyesiydi. Ben karakterlerin dizideki versiyonlarını da çok sevdim. Fakat tabii ki bu çift özelinde de bir kısım değişiklikler vardı. Karen bildiğimiz üzere oldukça kendine has ve güçlü bir kişiliği olan bir karakter. Kitapta erkeklerin egemen olduğu bir sektörde kadın bir klavyeci olarak kariyerinin sekteye uğramasından korkuyordu. Bu yüzden Graham’la olan ilişkisini gizli tutuyordu. Dizide ise Graham’ın herhangi bir kızla çıkmadığı için uğradığı zorbalığı görmesinin ardından ilişkilerini açıklamaya karar veriyor.
Kitapta her zaman daha havalı ve mesafeli duran bir Karen karşımıza çıkıyordu. Graham daha geleneksel bir kafada iken Karen ile hayattan bekledikleri ve istedikleri uyuşmuyordu. Dizideki Graham ise bir aile kurma hayalinden vazgeçmeyi ve hayatının geri kalanını Karen ile yollarda geçirmeyi göze alıyor. Ancak onun asıl isteğinin bu olmadığı bilen Karen, ilişkilerini bitiriyor. İkilinin kitaptaki ayrılık sebebi ise Karen’ın hamile kalmasıydı. Karen kariyerini bırakmak istemiyordu. Fakat bunu bir türlü anlamayan Graham yüzünden ikili geri dönülemez bir yola giriyordu.3
Editör notu 3: Hayatımın sonuna kadar Dunne kardeşlere kin besleyeceğim, teşekkürler.
70’lere Damga Vuran Bir Albüm: Aurora
Kitabın hayranları olarak grubun hit albümü Aurora’nın kaydedileceğini duyduğumuzda hepimiz çok heyecanlanmıştık. Fakat işler pek istediğimiz gibi ilerlemedi. Öncelikle dizi için yalnızca Aurora değil, Dunne Brothers şarkılarından Simone’un disko hitlerine kadar birçok şarkı kaydedildi. Bu şarkılara Spotify ve benzeri uygulamalardan ulaşabiliyoruz. Buraya kadar her şey çok güzel.
Sıkıntı Aurora’daki şarkıları dinlerken başlıyor. Çünkü her ne kadar kitabın arkasında albümdeki şarkıların sıralaması ve şarkı sözleri yazıyor olsa da kaydedilen şarkıların bir çoğu orijinalinden farklıydı. Bazı şarkılar direkt albümden çıkartılırken bazılarının da sözleri değiştirilmişti. Mesela Daisy ve Billy’nin aylarca konuşmamasına sebep olan Regret Me’nin ikonik sözleri şarkıda yer almıyordu. Bu ve bu gibi detaylar çoğu hayranı hayal kırıklığına uğrattı. Yazar yaptığı bir röportajda konu ile alakalı “Ben uyarlamanın hiçbir zaman kitapla birebir aynı olmasını istemedi. Dizi de albüm de hikâyenin başka bir versiyonu.” dedi.
Son: Daisy Jones and The Six
Dizinin sonunda grup üyelerinin devam eden hayatları kitaptakinden biraz farklı gösteriliyor. Kitap boyunca sesini duyurmak ve “var olmak” için mücadele eden Eddie, kitapta başarılı bir prodüktör oluyor. Dizide ise eski başarısını tekrardan yakalamaya çalışan, bitmiş bir müzisyen olarak karşımıza çıkıyor. Şahsen kitaptaki Eddie’nin en azından bu başarıyı hakkettiğini düşünüyordum, dizide biraz karakteri harcamışlar.
Daisy ise kitapta iki erkek çocuğu evlat ediniyor ve yardım kampanyalarına katılıyor. Dizide ise bir kızı olduğunu ve solo bir şekilde müzik yaparak gelişmeye devam ettiğini görüyoruz.
Hikâyenin sonuyla ilgili bahsetmek istediğim asıl heyecanlı kısım ise ilk olarak belgeseli gerçekleştiren kişi, bildiğimiz üzere Julia. Kitapta bunu Daisy’den öğrenirken dizide ise Billy’den öğreniyoruz. Hikâyenin sonunda gerçekleşen ikinci önemli kısım ise Daisy ve Billy’nin tekrardan bir araya gelmesi. Kitapta bizleri çok açık uçlu bir son karşılıyordu. Camila, Julia ve ikizlere notta Billy’ye Daisy’nin numarasını vermelerini istediğini, o ikilinin ona bir şarkı borçlu olduklarını söylüyordu. Dizide ise Billy’yi Daisy’nin kapı eşiğinde görüyoruz. Sonrasında neler olduğu hâlâ belirsiz olsa da en azından birbirlerine bir şans daha verdiklerini anlayabiliyoruz.
Yazının sonunda geldik. Daisy Jones and The Six hem sevdiğimiz hem de sevmediğimiz yönleri olan bir uyarlama oldu. Fakat dizi hikâyenin gerçekçiliği ya da kalbimizdeki yerini değiştirmedi. Sizin uyarlama hakkındaki düşünceleriniz neler?
Beğenebileceğiniz diğer yazılarımız:
Yazıyı burada paylaş: