Dark Academia, sosyal medyanın edebiyata giderek daha çok etki etmesiyle birlikte sıklıkla karşımıza çıkan bir kavram oldu. Ülkemizde de son birkaç yıldır tanınan bu alt tür, Türk okuyucular arasında büyük bir ivme kazanmış durumda. Biz de sizlere bu heyecanlı türü tanıtmak için en iyi başlangıç yerlerini derleyip, bu zengin alt tür hakkında bilinmesi gereken her şeyi yazımızda topladık! Yazımızda hep birlikte Dark Academia nedir, türün başlıca özellikleri nedir ve Dark Academia okumaya nereden başlanmalı gibi sorularınıza yanıt bulmaya çalışacağız.
Dark Academia özellikle soğuk havaların gelmesiyle birlikte okuyucuların sıklıkla tercih ettiği son derece çeşitli içeriklere sahip bir tür. Biz bu korkutucu dünyaya dair rehber niteliğindeki yazımızı yazarken çok keyif aldık. Umuyoruz ki siz de seversiniz. Hepinize keyifli okumalar.
Dark Academia Nedir?
Dark Academia, ilk olarak sosyal medyanın gelişmesiyle birlikte Tumblr platformunda popülerlik kazanmaya başladı. Ancak Tumblr’ın güç kaybetmesiyle beraber Tiktok, Instagram ve Youtube platformlarına taşındı. Fakat Dark Academia sadece sosyal medya platformlarında öne çıkan bir estetik değil. Özellikle edebiyat, film, fotoğrafçılık ve moda alanlarında oldukça popüler bir akım.
Dark Academia genellikle karanlık temaların işlendiği, akademik hayatın ön planda olduğu eserleri içeren bir alt kültür. Estetiğin “dark” olarak anılmasının nedeni cinayet, kurban, kültler, gizli tarikatlar ve ritüeller gibi korku ögelerini işlemesinden kaynaklanıyor. Ayrıca korku, gerilim ve gizem ögeleriyle birlikte gotik unsurlar da bu akımın odağında bulunuyor. Mimari, sanat, edebiyat ve antik diller de kültürün üzerine yoğunlaştığı noktalardan birkaçı. Şiir yazmak, kahve içmek, Antik Yunan ve Latince çalışmak gibi hobiler de Dark Academia estetiğinde öne çıkan faktörler arasında yer alıyor.
Bu türün edebiyata etkisini incelediğimiz zaman oldukça geriye gittiğini görüyoruz. Donna Tartt’ın 1992 yılında yayınlanan Gizli Tarih romanı karşımıza çıkan en önemli Dark Academia temalı kitaplardan biri kabul ediliyor. Bununla birlikte John Knowles’ın Özel Bir Barış ve Nancy H. Kleinbaum’ın Ölü Ozanlar Derneği kitapları da 20. Yüzyılda Dark Academia estetiğine katkı sağlayan kitaplar arasında gösteriliyor.
Bu estetiği daha da geriye taşırsak birçok popüler günümüz klasiklerinden bahsetmemiz mümkün. Çoğunlukla geçmişin gotik klasikleriyle bağdaştırılan estetik, Lord Byron ve Percy Bysshe Shelley gibi şairlerin eserleriyle bütünleştiriliyor. Ayrıca Jane Eyre, Dorian Gray’in Portresi, Maurice ve Uğultulu Tepeler romanları da Dark Academia estetiğini etkileyen klasik eserler olarak gösteriliyor.
Dark Academia’nın Özellikleri
Dark Academia yukarıda da belirttiğimiz gibi birçok farklı alanda karşımıza çıkıyor. Estetiğin moda tarafına bakarsak koyu mavi, bordo ve siyah gibi renkleri görüyoruz. Bununla beraber ekose ve kazayağı gibi desenler; kadife, ipek ve yün tarzı kumaşlarla karşılaşıyoruz. Akımın fotoğrafçılık tarafına baktığımızda ise karanlık, sisli ve koyu renkli kompozisyonlar; terk edilmiş şatolar, malikaneler, kütüphaneler ve kurukafalar içeren temalar görüyoruz. Filmleri incelediğimizde de cinayet, tarikat ve gizli cemiyetlere dair korku ögeleri öne çıkıyor.
Edebiyatta ise Dark Academia estetiği birçok farklı türe ayrılıyor. Estetiğin kaynağında bulunan gotik edebiyatının esintileri bu türlerde de devam ediyor. Kasvetli gotik mimarisinin, koyu renklerin ve korku ögelerinin kullanıldığı betimlemeler bu alandaki en büyük örneklerimizi oluşturuyor. Aynı zamanda cinayet, gizem, hayalet ve lanet gibi karanlık temaların romantikleştirilerek işlenmesi de yine gotiğin Dark Academia’daki etkileri arasında yer alıyor.
Dark Academia’nın en büyük özelliği akademi, üniversite, hazırlık okulu ve yatılı okullar üzerinden kendini gösteriyor olması. Lakin bunlarla birlikte lisede geçen Dark Academia eserlerine de rastlayabiliyoruz. Bu tür romanlarda işlenen üniversite ve eğitim kurumları genellikle Harvard ve Yale gibi Ivy League1 okullarından ilham alınarak oluşturuluyor. Bununla birlikte Oxford ve Harvard gibi prestijli okulların üniforma, logo ve arma tasarımları da estetiğin işlendiği eserlerde kendilerine yer buluyor.
Ivy League1: Sarmaşık Ligi, ABD’nin en prestijli üniversitelerinin bulunduğu bir okul listesidir. Listede bulunan üniversiteler arasında Harvard, Yale, Princeton ve Brown gibi dünyaca ünlü okullar yer almaktadır.
Yine Ivy League ve prestijli üniversitelerden devam edersek, Dark Academia’da karşımıza çıkan en büyük temalardan biri de kütüphaneler ve kitap okumak oluyor. Yüksek öğrenimi romantik bir havayla resmeden estetik; şiir, klasik eserler, kaligrafi, sanat ve tarih gibi entelektüel seviyesi yüksek ögeleri içinde barındırıyor. Ayrıca kahve içmek, mektup yazmak, mum ışığında kitap okumak ve ders çalışmak gibi eylemler de Dark Academia estetiğinde sıklıkla karşımıza çıkıyor.
Dark Academia Edebiyatına Nefes Kesici bir Giriş
Dark Academia dünyasına yaptığımız bu ufak girişten sonra sıra sizlere önereceğimiz kitaplara geldi. Bu kitapların hepsi Dark Academia’yı farklı yönlerden ele almasıyla her okuyucuya özgün bir tat sunuyor. Umuyoruz ki siz de yazımızdan kendinize uygun bir öneriyle ayrılırsınız.
1. Gizli Tarih – Donna Tartt Dark Academia
Gizli Tarih büyük bir sır hikâyesi. Richard Papen, uyuşuk California havasını geride bırakarak Vermont’ta bir üniversitede Antik Yunan tarihi okumaya geliyor. Antik Yunan profesörü ve öğrencilerinin sihrine kapılan Richard, kısa zamanda bu elit öğrenci grubuna katılıyor. Antik Yunan kültürü, felsefesi ve mitolojisi üzerine çalışan grubumuz, dehşet verici bir olaya tanık oluyor. Olay sonrasında ortaya çıkan ilişkiler ve arkadaş dinamikleri gün geçtikçe daha da karanlık bir hâl alıyor. Bu korkunç sırrın altında ezilen grup, bu geri dönülemez yolda gerçeğin sarsıcılığıyla yüzleşmek zorunda kalıyor.
İçerdiği cinayet ve ayin gibi karanlık temalarıyla Gizli Tarih, tüm Dark Academia severlerin favorisi olacak türde bir kitap. Edebiyat, antik diller ve akademik hayat gibi özelliklere sahip olan roman, akımın olmazsa olmazlarından. Pulitzer Ödüllü yazar Donna Tartt’ın usta kaleminden çıkan kitap, şimdiden günümüzün kült kitapları arasında gösteriliyor. Gizli Tarih’le şok edici ters köşeler sunan Tartt, okuyucuya unutulmaz bir macera yaşatıyor.
2. Vahşi – V. E. Schwab
Schwab’ın Vahşi’si listemizdeki diğer kitaplardan biraz daha farklı bir eser. Hikâyemiz üniversite yurdundaki iki oda arkadaşı ile başlıyor. Victor ve Eli yalnız ve zeki olmakla birlikte aynı zamanda oldukça acımasız, hırslı iki karakter. İkili, paranormal olaylar üzerine yaptıkları araştırma sonucu, doğru koşullar sağlandığında doğaüstü güçler kazanabileceklerini keşfediyor. Ancak bu yönde yaptıkları deney, korkunç bir şekilde sonuçlanıyor. Victor ve Eli’ın yeni edinilmiş güçleriyle ilişki dinamiklerinde de büyük bir değişim gerçekleşiyor. 10 yıl sonrasına gittiğimizde ise Victor, eski arkadaşı Eli’ı öldürmeye çalışıyor. İki dahinin mücadelesini resmeden bu hikâye, insan ruhunun en derin ve karanlık yönlerini gözler önüne seriyor.
Dünyanın en popüler genç/yetişkin yazarlarından V. E. Schwab, bu yetişkin/fantastik romanıyla ününü çok farklı bir noktaya taşıyor. Yazarımız, ana karakterleri üzerinde yaptığı psikolojik tahlillerle diğer romanlarından çok daha karanlık bir atmosfer çiziyor. Dark Academia’nın klasikleşmiş korkunç akademik havasını fantastik ve gotik ögelerle birleştiren Vahşi, bu estetiğin en orijinal eserlerinden biri. Schwab’ın özgün dili, karakterlerin griliği ve olayların gerilimi ile Vahşi sizi baştan çıkaracak ve yeni favorilerinizden biri olacak.
3. If We Were Villains – M. L. Rio
Oliver Marks, elit bir Shakespeare kolejinin son sınıf öğrencisi. Arkadaşlarıyla birlikte büyük yazar Shakespeare’in eserlerini sahneliyorlar. Fakat tıpkı bir Shakespeare tiyatrosunda olduğu gibi, gerçek hayatta da oynadıkları roller var. Gerçek hayatta kimisi kahraman, kimisi zorba kimisiyse baştan çıkarıcı rolünü üstleniyor. Fakat karakterlerimizin hayatı korkunç bir olay ile değişiyor. Yıl sonu oyununda rollerin değişmesiyle birlikte Shakespeare’in ölümsüz eserleri dehşet verici bir şekilde gerçek hayata taşınıyor. Karanlık gecede gerçekleşen korkunç bir cinayet sonrası tüm ekip göz hapsinde tutuluyor. Tüm bu gerginliklere rağmen yapım devam ederken, Oliver ve arkadaşları için sırlarla dolu bir tiyatro oyunu başlıyor.
If We Were Villains, günümüzde Dark Academia estetiğinin öne çıkan romanlarından biri. Ağırlıklı olarak Shakespeare’den ilham alan roman; karanlık geceler, kurukafalar, kütüphaneler ve yatılı okul motifleri ile akımın en güçlülerinden biri olarak öne çıkıyor. Geçmişe dönüş tekniği ile yazılan kitap, okuyucuya çözülmesi gereken büyük bir gizem sunuyor. Rio’nun etkileyici üslubuyla birlikte gerilimi dorukta hissedeceğiniz bir romana dönüşen If We Were Villains, Dark Academia’nın gizem ve polisiye yönünün ağır bastığı, Shakespeare etkileriyle dolu muazzam bir şaheser.
Dark Academia’ya Doyamayanlara
Yukarıda belirttiğimiz eserleri okuduysanız ve daha fazla Dark Academia önerisi arıyorsanız sizlere önerilerimiz:
1. Ölü Ozanlar Derneği – Nancy H. Kleinbaum Dark Academia
Robin Williams’ın ölümsüz filminden uyarlanan kitap, Dark Academia okuyucuları için oldukça özgün bir deneyim vadediyor. Welton Akademisi’nde okuyan Todd ve arkadaşlarının yaşamları oldukça sıradan geçiyor. Lakin yeni ingilizce öğretmenleri Bay Keating’in gelmesiyle her şey olağanüstü şekilde değişiyor. Bay Keating, bu sıkıcı ve bunaltıcı okula yeni bir hayat getiriyor. Öğretmenlerinden ilham alan Todd ve arkadaşları, eski Ölü Ozanlar Derneği’ni tekrar faaliyete geçiriyor. Kurdukları bu gizli dernekte aile ve okul baskılarından uzaklaşarak gerçek benliklerini keşfediyorlar. Keating’in onları edebiyatın büyülü dünyasıyla tanıştırmasıyla ufukları daha da genişliyor. Ancak kazandıkları yeni özgürlükler tehlikeye girdiğinde Todd ve arkadaşları gerçekliğin acımasız sonuçlarıyla baş başa kalıyorlar.
Filmin sihrini mükemmel bir şekilde aktarmayı başaran Ölü Ozanlar Derneği şimdiden klasikler arasına girmiş bir eser. Edebiyata ve sanata dair aşkı her yönüyle tadabileceğiniz kitap; dinamik üslubu, etkileyici karakterleri ve kalp kırıcı sonu ile son derece unutulmaz bir okuma deneyimi sunuyor. Aynı zamanda akademik hayat, gizli topluluk ve yaşama felsefik bir bakış yönleriyle de Dark Academia eserleri arasında yerini alıyor.
2. Yalancılar İçin Sihir – Sarah Gailey
Yalancılar İçin Sihir, Ivy Gamble’ın hikâyesi. Karakterimiz son derece sıradan bir hayat yaşayan bir özel dedektif. Ivy, her ne kadar kız kardeşi gibi sihirli güçlere sahip olmasa da hayatından oldukça memnun. Lakin karakterimizin hayatı, kardeşinin öğretmenlik yaptığı, büyülü güçlere sahip çocukların eğitildiği Osthrone Akademisi’nde gerçekleşen bir olayı araştırmak için tutulmasıyla tamamen değişiyor. İyi bir dedektif olmaya çalışan Ivy, suçu çözerek günün kahramanı olmak istiyor. Fakat bu cinayetin arkasındaki gerçekleri ortaya çıkarması, onu hiç de kolay olmayacak bir serüvene çıkarıyor.
Listemizde klasik anlamda en hafif Dark Academia kitabı olan Yalancılar İçin Sihir, türü daha önce hiç tatmamışlar için mükemmel bir giriş kitabı. Akımın birçok temel özelliklerini içeren roman, akademi klişesine verdiği yeni bakış açısıyla öne çıkıyor. Yazarın müthiş atmosferi ve özgün kalemi sizi de ilk bölümden etkisi altına alacak. Yalancılar İçin Sihir; Sarah Gailey’nin sihir dolu anlatımı, unutulmaz karakterleri ve sürükleyici kurgusuyla elinizden bırakamayacağınız bir roman.
3. Gentlemen & Players – Joanne Harris
St. Oswald Erkek Gramer Okulu, yüzyıllar boyunca geleneklerinden şaşmamış son derece prestijli bir kurum. Roy Straitley de bu okulun önde gelen İngilizce öğretmenlerinden biri. Lakin 21. yüzyılın getirdiği yeniliklerle birlikte St. Oswald’daki geleneksellik de yavaş yavaş son buluyor. Bu gelişmeler ışığında İngilizce departmanına beş yeni öğretmen katılıyor. Fakat bu yeni dönemde St. Oswald’da açıklanamayan bazı olaylar gerçekleşiyor. Her şey masumane başlıyor, kayıp bir kalem, yeri değiştirilmiş bir kupa… Ancak zaman ilerledikçe gizemler çok daha karanlık ve korkutucu bir boyut alıyor. St. Oswald yavaş yavaş çökerken Straitley bu ölüm oyununda hayatta kalmaya çalışarak okulunu kurtarmaya uğraşıyor.
Bir kedi-fare romanı olarak tanıtan Gentlemen & Players; son derece dehşet dolu, korkunç bir hikâye. Kitap tüyler ürpertici atmosferi, akademik hayat ve klasik motifleriyle Dark Academia arayanlara muazzam bir okuma sunuyor. Yazar Joanne Harris’in edebi ustalığını tadabileceğiniz bu roman, karanlığın ve kabusun bunaltıcı hissini okuyucuya olağanüstü şekilde hissettiriyor. Bu bakımdan Gentlemen & Players, kolay kolay üstünüzden atamayacağınız bir eser.
4. Uğultulu Tepeler – Emily Brontë Dark Academia
Listemizi bitirmeden önce sizlere bir de klasik önerelim dedik. Uğultulu Tepeler dünya edebiyatı klasikleri içinde Dark Academia’yı en çok etkileyenlerden biri. Kitabımız odağında büyük bir aşk ve ihanet hikâyesi var. Catherine’nin babası bir iş seyahati sonrası eve Heathcliff isimli kimsesiz bir çocukla geliyor. Heathcliff ve Catherine kısa zamanda sıkı bir arkadaşlık kuruyor. İkilinin bu arkadaşlığı zamanla aşka dönüşüyor. Lakin yaşadıkları aşk yıllar geçtikçe masumiyetini kaybedip karanlık bir hâl almaya başlıyor. Catherine ve Heathcliff aşk, saplantı ve delilik arasında gidip gelirken etrafındakileri de aşklarının soğuk girdabına çekiyorlar.
Emily Brontë’nin bu ölümsüz eseri Dark Academia’da okuyabileceğiniz muhtemelen en iyi klasik yapıt. Okuyucuyu korkutan ve geren bir malikâne, ölüm ve karşılıksız aşk gibi motifleriyle Uğultulu Tepeler bu akımı en güçlü hissedebileceğiniz klasiklerden biri. Tüm zamanların en önemli klasiklerinden Uğultulu Tepeler, Victoria Dönemi’ne dair unutulmaz bir aşk öyküsü sunuyor. Emily Brontë’nin dahiliğini ortaya koyduğu ölümsüz romanı, karakterlerinin derinliklerini kurgusunun karanlığı ile birleştiriyor. Bu kült eseri daha önce tatmadıysanız kesinlikle bir şans vermelisiniz.
Dark Academia’nın karanlık evrenindeki maceramız burada sona erdi. Düşüncelerinizi ve önerilerinizi bizlerle paylaşmayı unutmayın! Umuyoruz ki keyifle okumuş ve kendinize uygun türde öneriler bulabilmişsinizdir. Bir sonraki yazıda görüşmek üzere.
Beğenebileceğiniz diğer yazılarımız:
Kısa cümle. Uzun değil. Kısa cümle. Uzun değil. Kısa. Uzun cümle yok. Neresi uzun bu cümlelerin aşk olsun 🙁 Kısa cümle. Uzun değil. Kısa cümle. Uzun değil. Kısa. Uzun cümle yok. Neresi uzun bu cümlelerin aşk olsun 🙁
Yazıyı burada paylaş: