Herkese selam! Bugün içi çocuk kalanlara ve çocuklarıyla eğlenmek isteyenlere mükemmel bir listeyle geldik. Çocukken belki bu kitaplardan bazılarını okudunuz. Belki bazılarının adını duydunuz. Fakat bu kitapları daha önce hiç tek bir listede görmediniz. Sizler için okuduğunuzda çocukluk yıllarına geri döneceğiniz bir çocuk kitapları listesi hazırladık.
1. Dev Şeftali – Road Dahl
Kitabın yazarı Ronald Dahl, 20. Yüzyılın en iyi hikâye anlatıcılarından biri olarak görülüyor. Dev Şeftali, BFG, Charlie’nin Çikolata Fabrikası gibi birçok eseri sinemaya da uyarlanmıştır. Biz ise bu yazıda Dahl’ın Dev Şeftali’ kitabına odaklanmak istedik.
çocuk kitapları
Kitabın ana karakteri James küçük yaşta öksüz kalmış bir çocuk. Anne ve babasın trajikomik bir biçimde bir gergedan tarafından yutulunca teyzeleri Sünger Teyze ve Diken Teyze ile yaşamaya başlıyor. Bu kötü kalpli iki kadın James’in hayatını bir kabusa çeviriyor. Ta ki James’in yaşadığı evin ön bahçesinde dev bir şeftali buka-lana kadar… Çocuklara eğlenceli bir hikâye sunan bu kitap, yetişkinleri de düşündürüyor. Bibliyoraf ekibi olarak biz bu kitabın derinlerinde yatan sembolizmi her yaştan okurun gözlemlemesini öneririz.
2. Mo’nun Gizemi (Mo’nun Gizemi #1)- Gülten Dayıoğlu
Türkiye’de çocuk romancılığı denildiğinde Gülten Dayıoğlu’ndan bahsetmeden geçemeyiz. Yıllarca ilkokul öğretmenliği yapan Dayıoğlu çocuklara nasıl ulaşacağını çok iyi biliyor. Türkiye’de yetişkin bilimkurgu romancılığının bile yeterince gelişmediği şu dönemde, Gülten Dayıoğlu bir çocuk bilimkurgu romanı yazarak farkını ortaya koyuyor.
Mo’nun Gizemi bir bilimkurgu üçlemesinin ilk kitabı. Gülten Dayıoğlu romanı kendi ağzından anlatıyor. Avusturalya’ya giderken uçakta tanıştığı bir genç genetik mühendisi ilgisini çekiyor. İnsan klonlamasıyla ilgili maceralar anlatan bu adam, Daphne ve Burç adında iki gençten bahsediyor . 7’den 70’e herkesin okuyabileceği bu üçleme okuruna çok güzel mesajlar veriyor. Mo’nun Gizemi kesinlikle tekrar ve tekrar bıkmadan okumak isteyeceğiniz bir kitap.
3. Büyükbaba Taşınıyor – Peter Hartling
Sırada Alman Edebiyatı’na büyük katkılar yapan Peter Hartling’in bir eseri var. Romancılık kariyerinde büyük başarılar elde eden Hartling Federal Almanya Cumhuriyeti Başarı Ödülü’nün de sahibi.
çocuk kitapları
Bu kitapta zor bir karaktere sahip olan İhtiyar John’un kızının evine taşınmasıyla başlayan olayları okuyoruz. Büyükbaba John’un eve gelmesiyle birlikte ailenin bütün düzeni değişiyor. Boya işinde usta olan İhtiyar John, renklendirdiği tişörtlerle kısa sürede kasabadaki gençleri fethediyor. Büyükbaba Taşınıyor, çocuklara güzel ve iç ısıtıcı bir hikâye sunuyor. Kuşaklar çatışmasını konu alan bu kitap, çocuklara aile kavramının önemini aşılamakta büyük rol oynuyor. Bu keyifli hikâye ruhunuza dokunacak.
4. O Benim Gezegenim – Timothee de Fombelle
Ünlü Fransız yazar Timothee De Fombelle’in birçok çocuk kitabı var. O Benim Gezegenim ise bizim favorimiz. Kitaptabın ana karakteri distopik bir dünyada yaşıyor. Üniversitede tanıştığı Celeste adındaki biri sayesinde tüm dünyasını değişiyor.
Bilinmez bir hastalığı olan Celeste, çok geçmeden ana karakterin dünyası haline geliyor. Kitabın orijinal adı da aslında tam da buradan çıkıyor. (Celeste, Ma Planete) Gezegeni kurtarmak sevdiği kızı kurtarmakla aynı anlama geliyorsa bir genç ne yapar? Bir yandan bu aşk hikâyesini okurken diğer yandan da da hoyratça davrandığımız dünyamızı nereye doğru sürüklediğimizi görüyoruz. O Benim Gezegenim saf bir aşk hikâyesi aracığıyla çocuklara çevre bilincini aşılıyor.
Not: Yetişkinler içinse bir hatırlatma: Bizim gezegenimizi kim kurtaracak?
5. Zaman Kapısı (Ulysses Moore #1) – Pierdeminico Baccalario
Pierdominico Baccalario kendisine Ulysses Moore tarafından gönderilen günceleri teker teker yazıldığı şifreli dilden çevirmeye başlıyor. En azından kitabın ilk sayfası bize olayların bu şekilde gerçekleştiğini söylüyor. 18 kitaptan oluşan bu serinin henüz 16 kitabı dilimize çevrildi.
Serinin ilk kitabı Jason ve Julia adında iki kardeşin aileleriyle birlikte Kilmore Koyu’na taşınmasıyla başlıyor. Burada tanıştıkları arkadaşları Rick ile birlikte anahtarı olmayan bir kapıyı açmaya çalışıyorlar. Tabii bu kapının onları hangi maceralara sürükleyeceğini nereden bilebilirler ki? Macera romanlarından ve fantastik kurgulardan hoşlanıyorsanız bu kitap tam size göre. Serinin uzunluğu gözünüzü korkutmasın. Kitapların nasıl bittiğini anlamayacaksınız bile!
6. Aya Yolculuk – Jules Verne
Aya Yolculuk Amerikan İç Savaşı zamanında geçiyor. Kitapta iç savaş sonrasında bir araya gelen zengin ailelerden oluşan bir kulüp var: Silah Kulübü. Aya Yolculuk da bu kulübün aya gitmek için bir uzay gemisi inşa etmesini konu alıyor. Kitap 1865 yılında yayımladı. Fakat buna rağmen gerçekten aya yapılan ilk yolculuğun gerçekleşmiş olduğu 1969 senesini mükemmel bir şekilde tasvir etmiş.
Öngörülerinin bu denli tutması kitabı diğer bilimkurgu romanlarından ayırıyor. Verne’in kurgusal roketi aynı Apollo 11 Florida’dan yola çıkarıyor. Üstelik roketin yapımı için oluşturduğu hayali bütçeyle tam yüzyıl sonrasının ekonomisini de tahmin etmiş. Bu ileri görüşlü şaheser büyük küçük demeden herkes tarafından mutlaka okunmalı.
çocuk kitapları
7. Mavi Zamanlar – Mavisel Yener
Allianoi İzmir’in Bergama ilçesinde yer alan antik bir kenttir. Listenin sıradaki kitabı da burada geçiyor. Mavi Zamanlar’ın ana karakteri Birce bir yarışmaya katılıyor. Bu yarışmada dereceye girince Allianoi Arkeolojik Kazı Alanı’nda bir haftalık tatile gitme hakkı kazanıyor. Birce ve arkadaşları bu arkeolojik tatilde bir keşif yapıyorlar. Gizli geçitleri bulmaya çalışan Birce ve arkadaşları kendilerini antik bir maceranın içinde buluyorlar.
Bu kitap Mavisel Yener’e 2013 yılında Tudem Edebiyat Birincilik Ödülü’nü kazandırıyor Bu serüven hem çocuklara arkeoloji sevgisi aşılıyor hem de biz yetişkinlere gezip görmemiz gereken bir antik kenti hatırlatıyor. Geçmişin büyüsü modern zaman macerasıyla birleşince ortaya elimizden bırakamayacağımız bir kitap çıkıyor.
Bu listedeki kitapların hepsi çok özel ve her birinin verdiği mesaj oldukça farklı. Kurguları o kadar ustalıkla yapılmış ki “çocuk kitabı” olmasına rağmen yetişkinler de romanı basit bulmadan okuyabilir. Kaç yaşında olursanız olun bu kitapları okumadan geçmeyin. Keyifli okumalar dileriz!
Beğenebileceğiniz diğer yazılarımız:
Ama fakat ancak ve ancak. Çünkü ya da ve fakat. Ama ve ile de. Ya da ve ama. Çünkü ama. Lakin ve veya. Ama fakat ancak ve ancak. Çünkü ya da ve fakat. Ama ve ile de. Ya da ve ama. Çünkü ama. Lakin ve veya.
Yazıyı burada paylaş: